Dagboek

Hier kunnen jullie ons verhaal lezen, er is niets gecensureerd maar er zijn wel wat berichten weg. Omdat ik namelijk mijn Twitter account verwijderd had, zijn die foto’s weg, alleen de updates zijn nog over die belangrijk waren en compleet.

 

De cirkel is rond, we zijn weer gesetteld 24 oktober 2012

Zoals de titel al zegt, we zitten weer op een plekje in Nederland en hebben beide weer werk.

We zijn nu in Vaassen gaan wonen in een vrijstaand huis met garage midden in het dorp. Het dorp is veel kleiner dan Bussum maar wel alle voorzieningen in de buurt.

Toen we in Nederland terug waren gekomen zijn we tijdelijk bij mijn neef gaan wonen in Houten. Vanuit Houten hadden we een goede positie om werk te vinden en voor Jessica was het ook goed te doen om weer naar Amsterdam te gaan. Vrijdag gaat Jessica een dagje meelopen in het ziekenhuis van Apeldoorn om te kijken of het daar een beetje leuk is, dat is 15 min rijden hier vandaan, dus zeer goed te doen.

Ik ben sinds 1 oktober aan het werk bij Vitens als proces operator winning in het gebied Gelderland en Flevoland. Daar ben ik nu aan het inwerken. Ik denk zelf wel dat ik het naar mijn zin ga krijgen in deze omgeving, het is een heel stuk rustiger dan in het midden van het land en de huizen zijn ook veel beter betaalbaar. Het jammere is wel dat ik niet meer bij de brandweer kan, ik ben afgewezen omdat ik niet meer op de dag beschikbaar ben, dit vind ik wel een echte domper.

Er zijn heel veel mensen die ons enorm geholpen hebben met de terug komst in Nederland, die zijn we ook erg dankbaar, zonder hun was het allemaal een heel stuk moeilijker geweest.

We gaan geen housewarming geven, wat we wel doen is iedereen die eens wil komen kijken in Vaassen bij deze uitnodigen, jullie zijn van harte welkom om een bakkie te komen drinken :) bel of mail gewoon even.

Alle nummers van Zweden zijn komen te vervallen en we hebben beide weer een NL mobiel en ook een huis nummer. Je kunt er ook voor kiezen om een mail te sturen.

Deze website zal wel blijven bestaan maar de mailing lijst gaat er uit en alle emigratie verhalen zullen naar de site www.vasternorrland.nl gaan. Daar kun je ons hele verhaal en alle dingen die we mee gemaakt hebben terug lezen.

Groet,
Willem-Jan en Jessica

Iets afsluiten geeft mogelijkheden voor de toekomst 9 augustus 2012

Het meeste is alweer geregeld voor de terugweg naar Nederland. Het huis is verkocht en de spullen die we niet mee terug willen nemen zoals de bosmaaier, aanhanger en zitmaaier, zijn ook allemaal verkocht met zo min mogelijk verlies. Hierdoor zijn ook een groot deel van de brandstofkosten op de terugweg gedekt.

Het transport komt de 29e augustus laden in Zweden en de 30e gaan we terug naar Nederland. 3 September moet Jessica alweer werken bij haar oude werkgever, het OLVG. Ze gaat daar tijdelijk de plaats opvullen van iemand die met zwangerschapsverlof gaat voor 4 maanden. Dit geeft ons wel de kans om ons te richten op andere zaken, omdat er weer gegarandeerd geld binnen komt. Ik heb 3 september gelijk een afspraak met een uitzendbureau in Apeldoorn die gespecialiseerd is in personeel in de procesindustrie.

Het is een beetje aan de krappe kant maar op deze manier kunnen we wel samen reizen. Het blijft een heel eind, 2000 km met 2 auto’s in 3 dagen… Maar het moet lukken. Helaas is er niemand hier in de buurt die het wat lichter kan maken door mee te rijden.

Na mijn vorige berichtje heb ik heel veel reacties gehad, vooral positieve maar ook mails met vragen van: “waarom geven jullie het al zo snel op” en “hoe kun je zo snel wal weten dat het niet gaat lukken”. Dat zijn de vragen die we onszelf ook gesteld hebben natuurlijk, en daar hebben we in de afgelopen maand ook een antwoord op gevonden.

Waarom geven we het zo snel op
Het snelste antwoord is: het gebrek aan werk op het juiste niveau. We hadden gedacht dat er echt meer werk zou zijn. We hadden ook gedacht dat Jessica beter stil kon zitten en een beetje in en om het huis werken. Dit bleek bij Jessica toch wel wat problemen op te leveren omdat ze daar haar draai niet in kon vinden. Ook ik heb de afgelopen 5 jaar op het werk keihard gewerkt om op een beter werk niveau te komen, en dat het ik hier voorlopig zeker ook nog niet terug ook al waren de kansen voor mij duidelijk beter.

Het komt er dus op neer dat, als je gewend bent zo te leven, je een bepaald ritme in je leven hebt. Als je daar niet uit kunt komen, is een emigratie gedoomd te mislukken. Of je het nu opgeeft na 5 maanden of na 5 jaar. Het resultaat zal je uiteindelijk het meest merken in je financieen. Wij hebben er voor gekozen om gewoon niet te diep te gaan, zowel financieel als geestelijk. Op deze manier kunnen we in Nederland ook weer snel de draad oppakken.

Hoe weten we zo snel dat het ook echt niet gaat lukken
Bovengenoemde heeft hier 100% mee te maken. Om voor ons een beter salaris te genereren, hebben we beter werk nodig en het bleek dat we het op 1 salaris ook maar moeilijk gingen redden. Door het lage salaris bleef er dus ook geen geld over voor andere zaken zoals een paard, sneeuwscooter of andere uitjes door Zweden heen. Voor een jaar, zou ik hier geen probleem mee hebben, voor 2jaar is het gewoon even doorbijten.. maar na 3 jaar in een vreemd land, dan moet het al geen vreemd land meer zijn en je plekje er al hebben gevonden. Zoals het er naar uit zag, waren we dan nog niet klaar omdat Jessica dan nog steeds niet het werk kon doen wat ze onderhand toch wel een beetje aan het missen was.

Maar waarom houden jullie het huis niet aan dan?
Een huis aanhouden in Zweden is een serieuze kostenpost. In de winter moet een huis warm gehouden worden. Doe je dit niet, vriest alles kapot en trekt het vocht echt overal in en gaat je huis heel snel achteruit. Als je er geen icht op hebt, kan een klein gebrek al snel een groot probleem worden. We zouden ook niet het huis aan kunnen houden als vakantie huis, simpelweg omdat er te veel buiten gedaan moet worden en we niet onze hele vakantie aan het klussen willen zijn. Verhuren is ook geen optie als je zelf 2000 kmm verderop zit. Mochten we ook ooit terug komen naar Zweden, willen we ook niet meer zo ver bij een stad vandaan wonen of ver buiten een dorp, het ” mensen kijken” en de beweging om ons heen, missen we ook wel bij dit huis.

Is het nu een levenservaring of een afgang?
voor mij heeft het beide kanten. Ik snap van sommige dingen niet waarom ik het niet eerder heb gezien. Waarom hebben we sommige dingen genegeerd of dachten we dat deze makkelijker gingen. Dit zijn vragen, daar zullen we nooit antwoord op krijgen. Een heel aantal mensen hebben toch wel bewondering voor wat we geprobeerd hebben, wij proberen het nu gewoon te zien als onze duurste vakantie waar we met een beetje mazzel nog aardig uit weten te komen.

Hoe gaan jullie dat nu doen in Nederland, jullie hebben daar tenslotte niet zoveel meer.
dat bleek absoluut niet waar te zijn. Schijnbaar hebben we de afgelopen jaren toch wel laten zien dat we niet alleen een stel aparte mensen zijn, maar dat er zeker ook nog wel mensen zijn die ons aardig zijn gaan vinden en nu op alle mogelijke manieren hulp aanbieden. Er waren mensen die ons geld wilde lenen en onderdak wilde verschaffen. het onderdak is inmiddels geregeld voor een paar weken, het geld zit wel goed omdat we het huis met wat winst konden verkopen. De spullen blijven even in de opslag staan tot we een eigen huisje hebben gevonden in de regio waar we willen gaan wonen.

Pakken jullie in Nederland de oude draad weer op?
Nee, we gaan zeker niet verder zoals we bezig waren. Ik wil absoluut niet terug naar bussum in een straat waar je bijna nooit je auto kwijt kunt. Als je weg wilt, steeds in de file staat en dan nog maar te zwijgen over de belabberde mentaliteit van de mensen in een drukken omgeving. Helaas kunnen we daar niet veel aan doen en kan je daar in Nederland bijna niet aan ontsnappen, wat je wel kunt doen is het een stuk aangenamer maken voor jezelf, en dat is precies wat we gaan doen. We hebben gesloten om in de omgeving van Arnhem of Enschede te gaan wonen. Hier is een stuk meer ruimte, huizen relatief goedkoper en een stuk minder file.

Dit was het even voor nu, voldoende text voor 1 update zeg maar :) de volgende mail zal pas weer zijn als we in Nederland een plekje hebben gevonden, maar bij ons weet je het maar nooit!

Allemaal heel erg bedankt voor alle leuke mailtjes en misschien tot snel.

groet
Willem-Jan en Jessica

Terug bij af, we komen weer naar Nederland 22 juli 2012

Zoals de titel al zegt, we stoppen er mee, we komen weer terug naar Nederland.

Voor de snelle lezer is dit de korte versie:

Op dit moment heeft Jessica werk als schoonmaakster in een klein hotel en dat stopt per half augustus. Ze heeft het qua werk totaal niet naar haar zin en door het gebrek aan collegae, leert ze ook niet meer Zweeds te praten. De vooruitzichten om werk te krijgen wat ze wel leuk vind, zijn ver te zoeken zeker door het gebrek aan hulp door gemeente en Arbetsförmedlingen. Omdat ze het werk hier niet leuk vind, heeft ze het ook niet goed naar haar zin en mist ze een heel aantal dingen vanuit Nederland. Ik heb vanaf 10 augustus geen werk meer, omdat de productie achteruit is gegaan. Er is wel een kans dat ik volgende week weer aangenomen word met een nieuw contract, maar het blijft onzeker, ook of ik er dan weer na 4 weken uit zou moeten. Het werk wat ik nu doe is simpel, heel simpel, maar het is werk en ik heb leuke collegae, dat maakt het een stuk makkelijker. Mocht Gerdins mij niet aan nemen, heb ik al wel reactie van een ander bedrijf wat met mij wil praten. maar daar weet ik pas meer over na de vakantie… over 3 weken dus. Wil ik weer een echt leuke baan, moet ik net als in Nederland werken aan een netwerk, dat zal een paar jaar duren, dat zou ik er voor over hebben als ik in ieder geval een stabiel inkomen zou hebben en Jessica het ook naar haar zin zou hebben.

De rede dat we er zo snel de brui aan geven is omdat we  nu aan alle kanten nog gezond zijn financieel en lichamelijk. Er zullen mensen zijn die zeggen dat we het te snel opgeven, maar dit is onze keuze en wat andere er van vinden, boeit ons niet zoveel. We zijn samen begonnen aan dit avontuur en we gaan nu ook gewoon samen weer terug!

Voor wie wat meer tijd heeft, hieronder iets meer details…

Als je het naar je zin hebt op je werk, dan wil je het allemaal een betere kans geven en dan kan je ook veel meer incasseren. Tegenslagen en gewenning hoort er allemaal bij, maar ook een duidelijke visie waar je naar toe wilt en wat je wil bereiken. In die visie is een grote deuk gekomen, en die was ook niet meer weg te poetsen. We hadden gehoopt dat Jessica hier wel werk kon krijgen, dat er zo wie zo wel werk was. Op de emigratie beurs in Nederland stond de gemeente en de Arbetsförmedlingen vooraan om te vertellen hoe goed ze je wel niet gingen helpen met alles, maar helaas bleek daar niet veel van terecht te komen. Wij zijn daar ingetrapt, dat is onze fout. Iets wat we ook over het hoofd hebben gezien is, als je geen werk hebt, kan dat ook een gemis zijn, de dagelijkse routine waar we zo aan gewend zijn kunnen we maar moeilijk los laten.

De meeste weten het wel, maar voor wie het even had gemist, de diploma’s van Jessica zijn hier afgekeurd, dit wisten we van te voren maar we dachten dat we hier wel wat mee konden als we eenmaal hier waren. We kunnen er echter echt helemaal niets mee en ook de andere diploma’s van Jessica zijn afgekeurd.

Als je het verhaal zo leest, lijkt het heel erg alsof het probleem bij Jessica ligt. Deels is dit waar, maar grotendeels was dit ook an te voren al bekend en heb ik Jessica nooit kwalijk genomen, en dat doe ik nu nog steeds niet. Wat betreft Zweden hebben we alle grote beslissingen samen genomen, deze dus ook!

Ik heb heel even gedacht: ” nou als jij het zo snel op wil geven, dan ga je maar alleen terug naar Nederland”. Maar ik kwam er al heel snel achter dat dat ook niet is wat ik wil. We zijn er samen aan begonnen, samen uit, samen thuis! En nadat we er heel veel samen over gepraat hebben de afgelopen 2 weken, is dit het resultaat geworden.

De details over het hoe en wanneer worden op dit moment uitgewerkt. Er moet heel veel geregeld worden. Nieuwe woonruimte in Nederland, werk, inschrijven, verzekeringen, huis in Zweden verkopen en ga zo nog maar even door. Als dat allemaal bekend is, zal mijn laatste mail er uit gaan naar iedereen. Of er moeten mensen zijn die aangeven dat ze het hele verhaal willen blijven volgen tot we weer in Nederland zijn, dan zal ik de lijst in tact houden, stuur me dan even een reply op dit mailtje.

Groet,

Willem-Jan en Jessica…

Het is zwaar en moeilijk! 15 juli 2012

Zoals de Faceboekers al hebben kunnen lezen, ben ik mijn baan kwijt geraakt. Dit bedrijf waar ik nu voor werk heeft een productie die erg op en neer gaat, ze zitten nu dus in een neergaan de spiraal. Samen met 16 andere ben ik nu per 10 Augustus op straat gezet en moet ik dus opzoek gaan naar een andere baan.

We hadden echt gedacht dat dit 1 van de dingen zouden zijn waar wij geen moeite mee zouden hebben gezien de kennis die we hebben, maar dat bleek dus een misrekening. Nu hoor ik jullie al zeggen ” dat kon je toch van te voren weten”… deels ja en deels nee. Door de gemeente hier in Zweden zijn we geinformeerd, die hebben voor doen komen dat er wel banen waren, maar dat het wel eens lastig kon zijn. Het arbeidsbureau in Zweden, die ook op de beurzen aanwezig was, deed voorkomen dat ze echt zouden gaan helpen, en dat doen ze dus echt niet. We zijn dus deels verkeerd geinformeerd en deels dachten we er zelf positiever over dan dat het in werkelijkheid is.

Als je gaat emigreren zijn er een aantal dingen waar je niet te veel over na hoeft te denken: 1 woning, 2 werk en 3 geld….

Woning hebben we geregeld, daar zijn we ook erg blij mee, maar de kosten moeten betaald worden uit werk, daar zit nu het probleem. Als ik geen werk vind binnen 8 weken, betekend het dat we weer terug komen naar Nederland en de droom voor goed vaarwel moeten zeggen. Jessica heeft nog tot half Augustus werk, maar dan zit ze ook weer zonder.

Probleem 2 is dat Jessica ook heel veel moeite heeft om zich aan te passen hier en te wennen aan alles wat anders is en is zelfs al aan het kijken of ze terug kan, met of zonder mij. klinkt heel hard, maar zo zit het nu eenmaal in elkaar. Omdat zij dus helemaal een probleem heeft om werk te vinden voelt ze zich erg nutteloos terwijl zij de gene is met de beste opleiding, die helaas niet goed gekeurd is in Zweden.

Wat er verder gaat gebeuren moeten we nog helemaal over na denken. En eigenlijk wil ik dat nog helemaal niet. Sorry dat ik nu even geen positief berichtje heb, maar ja… dat hoort er ook bij.

Groet,

Willem-Jan en Jessica

Zwaar en moeilijke keuzes 29 juni 2012

Het is alweer even geleden maar hier is weer een update van het Zweden front.

Een heleboel gaat wel op rolletjes en we waren aardig voorbereid op de meeste dingen. Echter, als je verkeerde informatie krijgt, kan dat wel een lastig uitpakken. We hadden namelijk, na meermalen daarover gepraat te hebben, van de gemeente begrepen dat er wel werk was, maar dat het waarschijnlijk in het begin niet helemaal zou zijn wat je zoekt. Dat was iets waar we vrede mee konden hebben. Nu blijkt, dat ik een slechte baan te pakken heb kunnen krijgen en Jessica de grootste moeite heeft om een baan te vinden. Als je in Nederland allebei een goede baan hebt, dan is dat opeens wel een heel eind terug, en daar heeft vooral Jessica het erg moeilijk mee. De gemeente hier beloofd dus meer op de emigratie beurs dan dat ze daadwerkelijk waar kunnen maken.

Jessica had gesolliciteerd bij een hotel in Kramfors, weliswaar schoonmaakwerk, maar dat doet er even niet toe. Op deze manier zou ze de kans hebben om de taal beter te leren en om een bezigheid te hebben… thuiszitten is niets voor Jessica. Maar helaas, ze werd afgewezen omdat ze onvoldoende Zweeds sprak! Dit was een behoorlijke domper en was ze best teleurgesteld over. “Hoe moet ik de taal nu beter leren als ik niemand heb om mee te praten”. Tja dat is een moeilijke vraag, ik moet tenslotte gewoon werken. Op deze vraag had ook de Arbetsförmedlingen geen antwoord, sterker nog het eerste antwoord wat Jessica kreeg bij de Arbetsförmedlingen was: “er is hier helemaal geen werk, en dan nog zijn eerst de Zweedse mensen en de mensen die langdurig arbeidsloos zijn aan de beurt”. In een gemeente waar ze , op hun manier, hun best doen om mensen naar de gemeente toe te trekken, is dat best wel een apart antwoord. De Arbetsförmedlingen, is het bedrijf wat banen voor mensen moet regelen in Zweden, je kunt zeggen het Zweedse arbeidsbureau. Jessica had zich netjes aangemeld daar, en ze heeft een “job coach” gekregen. Daar zou je van verwachten dat ze wat meer accurate gegevens hebben en als je ze zelf een tip geeft, dat ze daar ook wat mee doen. Niets is minder waar, je hoort gewoon helemaal niets meer. Natuurlijk kijken we ook zelf bijna iedere dag of er een baantje bij gekomen is op internet, en dat heeft nu eindelijk zijn vruchten afgeworpen. Jssica heeft vandaag te horen gekregen dat ze zondag mag beginnen bij een B&B in Nordingrå (Goole locatie). het is op uurbasis en maar 2 dagen in de week, ja het weekend, maar het is iets om een klein beginnetje te maken en om alles makkelijker te maken met het aanvragen van papieren.

Ik, Willem-Jan, werk nog steeds bij Gerdins. Het word nu wel een beetje gevaarlijk omdat je ziet dat het werk nu weer erg terug loopt. De klus die ik had, die is gestopt en dat gaat de klant nu zelf maken. Misschien moet ik nog wel een paar dagen de klant gaan leren hoe hij zijn eigen product moet maken. Ik heb inmiddels nog een keer met de manager gepraat, hij heeft me 2 contacten gegeven van mensen die mij misschien aan een baan kunnen helpen. Het begint namelijk steeds duidelijker te worden dat je hier echt contacten nodig hebt om de echt leuke banen te krijgen, het is een kwestie van gunnen. Joakim Falk, de manager, is ook plaatsvervangend directeur bij Gerdins. Dit is een hele goede referentie omdat hij heel positief is over mijn kunnen en inzicht. Joakim heeft nu 2 van zijn contacten ingeschakeld om een baan als proces operator te krijgen bij EON. 1 Van de contact personen is de directeur van 1 van de locaties, veel hoger contact kan je niet hebben. Hij heeft mij bij deze man geintroduceerd en ik heb er een mail uit gedaan met mijn CV en referenties. Dit is nu weer afwachten.

Met het huis gaat alles op rolletjes. De keuken is bijna klaar op wat details na, voor de woonkamer geld het zelfde. De tuin is heel veel werk, dus daar doen we iedere week wat aan. De schuur hebben we heel even op pauze gezet om goed te kijken wat we daar mee willen en wat nu echt moet gebeuren. Het lijkt er op dat we alles goed onder controle hebben en er hoeven nog maar een paar dingen gedaan te worden voor de winter weer mag komen. In de garage heb ik een nieuwe 2e hands deur gezet. voor 2000 Sek (225 Euro) heb ik er een met motor gekocht. Deze heb ik zelf in Sundsvall afgebroken en hier samen met Jessica weer opgebouwd. Dit lijkt een dure en onnodige uitgave maar de oude deur was zo slecht, dat het bijna even duur was om die te maken.

Ik ga er nu weer even mee stoppen. Voor wie Facebook heeft, die hebben de meeste foto’s al gezien maar er zijn er een aantal verplaatst naar onze website. Het makkelijkste is om gewoon naar www.willemjan.info te gaan en dan in de zwarte balk onder de foto op zweden klikken. dan kom je bij de algemene albums. Als je gewoon alleen met de muis boven Zweden blijft hangen zie je meer opties, bijvoorbeeld “ons huis” klik je daarop, krijg je een stukje info en de algemene foto’s, ga je opzij dan krijg je de foto’s van de verschillende projecten die we aangepakt hebben. snap je het niet, mail dan even! dan leg ik het nog een keer uit.

groet

Willem-Jan en Jessica

De inboedel is er 19 mei 2012

Nu is het toch wel allemaal erg definitief geworden.

Zondag 6 mei was ik, Willem-Jan, weer terug in Nederland om te helpen met de laatste spullen te pakken. Dit was allemaal aardig vlot gegaan omdat het meeste al ingepakt was. En toch is het dan erg druk omdat er toch nog wel veel geregeld moet worden. Vrijdag net na de middag was de vrachtwagen er om de inboedel te laden, aangezien er nog wat oud collegae waren en nog een vriend van me, stond alles er binnen 2,5 uur in. Nadat de vrachtwagen geladen was zijn we naar mijn neef gegaan en hebben daar nog 2 nachten geslapen. De boot ging tenslotte zondag pas.

Afgelopen maandag zijn we laat aangekomen in Nyland met de katten, die waren lichterlijk overstuur door de reis. Er zouden aan boord voorzieningen zijn voor de katten, maar die waren zo slecht dat we er voor gekozen hebben om de katten in de auto te laten zitten. Gelukkig hadden wij ons wel goed voorbereid en hadden we alle faciliteiten om de katten ook te herbergen in de auto op een gezonde manier. Na een paar uur in huis, begonnen ze weer te knorren en dat doen ze nog steeds.

Dinsdag zijn we meteen aan het werk gegaan in huis. De muren moesten nog gevlakt worden en andere dingen moesten nog geregeld worden voor de inboedel het huis in kon. Woensdag hebben we de woonkamer behangen en het laminaat gelegd. Dit was al met al een hele klus maar voor we echt klaar waren in huis was om 22.10 de vrachtwagen van Smilda er met onze inboedel.

Donderdag ochtend hebben we de vrachtwagen gelost met z’n 4-tjes, dit was aardig te doen omdat de vrachtwagen bijna binnen kon staan. En dan staat het huis ineens erg vol en moet je voor alles een plekje gaan zoeken.

Omdat de Nederlandse abonnementen van de mobiel’s af gaan lopen, dachten we een abonnement af te sluiten in Zweden, maar helaas, dit ging niet werken. Het is altijd zo dat als je een slecht financieel verleden hebt, je geen lening aan kunt gaan. Hier in Zweden zien ze een abonnement als een soort lening. Je moet dan minimaal 8 maanden in Zweden wonen om een klein verleden op te bouwen zodat ze kunnen zien of er inkomsten zijn. Ik vind het een lastige regel nu, maar ik kan het wel begrijpen. Dit zijn allemaal van die dingen waar je tegenaan loopt.

De nachten worden nu korter, het is nu 1 uur in de nacht en ik kan buiten gewoon alles zien, dat blijven wel dingen waar we aan moeten wennen. Zo zullen er nog wel veel meer dingen zijn waar we ons over gaan verbazen.

Ik ben al begonnen met een aantal foto’s op de website te zetten. Op Facebook staan er op dit moment veel meer omdat dat sneller is om bij te werken. Als je naar onze website gaat en dan op zweden klikt, kun je daar al een aantal foto albums zien. Bij ons huis staan ook wat leuke foto’s van wat we allemaal aan het uitspoken zijn.

Groet,

Willem-Jan en Jessica

De eerste 4 weken 26 april 2012

De tijd is snel gegaan, zo snel dat ik alweer bijna in Nederland ben on de spullen op te halen.

Ik vind het leuk dat er veel mensen zijn die me via Facebook in de gaten houden, ik heb daar ook heel veel info gegeven en Foto’s geupload. De albums van de vorige mail staan nog steeds open en zijn allemaal te bekijken. Er zijn inmiddels veel foto’s toegevoegd.

Ik heb nu bij elkaar 3 weken gewerkt, het werk is relatief simpel maar daar door kan ik me wel concentreren op andere dingen. De collega waarmee ik samen werk spreekt goed Engels en we kunnen het goed vinden met elkaar. Hij heeft me voor september uitgenodigd om mee te gaan met jagen, daar heb ik geen nee op gezegd. Op het werk moet ik zonnecollectoren in elkaar zetten. De zonnecollectoren wekken zowel energie op als warm water. Het is montage van de componenten, solderen van draden, afstellen kitten en ga zo maar door.

Inmiddels heb ik mijn persoonnummer binnen, het sofinummer voor Zweden, dit was er gelukkig erg snel en daarmee kon ik van alles doen zoals internet aanvragen, een bankrekening openen en nog veel meer. Het laatste waar ik nu mee bezig ben is het Migrationsverket, hier registreer ik me omdat ik langer dan 3 maanden in zweden wil verblijven. Als de papieren terug zijn van het Migrationsverket ben ik helemaal klaar met het officiële gedeelte. Ik moet dan nog wel mezelf aanmelden voor de verzekering en pensioen enz, maar dat kan pas als ik me aangemeld heb bij het Migrationsverket.

Nadat Douwe was weg gegaan, kwam Lukas (mijn neef) me een weekje helpen. Helaas moest ik werken maar gelukkig maar tot 13.00 hij is lekker aan het opruimen geweest en heeft geholpen met het uitzoeken van laminaat en nog meer dingen die nodig zijn. Het was een erg leuke week en Lukas heeft zich prima kunnen vermaken.

Met het huis gaat alles goed, ik heb het heel zuinig aan kunnen doen. In het begin ging er veel geld naar het zoeken van de spullen. In Nederland heb je altijd wel een gamma op de hoek, en dat werkt hier net wat anders. Als je dan 110 km verderop staat en je komt er achter dat je pas limiet 500 euro per dag is, dan baal je als je voor 1000 euro spullen op je kar hebt liggen. Dit zijn van die dingen daar heb ik nooit aan gedacht.

Ik heb inmiddels een heleboel gedaan in huis. In de keuken ligt het laminaat en is al het oude behang er af. In de woonkamer heb ik de muur van de schoorsteen opnieuw gestuukt en in de hal heb ik een deel van de elektra vervangen, die kabels zaten er al wel 30 jaar in en als ik de isolatie aanraakte dan brokkelde het af. Als je uit een huis komt zonder tuin, dan moet je echt alles hebben. Van een hark tot aan een zit maaier en een kettingzaag. Sommige noemen het speelgoed maar als je hier woont en alle plussen en minnen naast elkaar legt, kom je er achter dat je gewoon geen alternatief hebt.

De foto’s en een uitgebreide herindeling van de website met echt alle info en bezigheden komt later. Eerst ga ik 6 mei terug naar Nederland om de laatste zaken te regelen. Daarna ga ik de 11e samen met Jessica naar Zweden. Voor wij terug gaan naar Zweden, zal ik nog even kijken of ik een laatste update kan doen voor de website.

groet

Willem-Jan

De eerste week in Zweden 8 maart 2012

Zoals de titel al zegt, ik zal proberen wat highlights van de eerste week in dit bericht te zetten, als ik namelijk alles ga opschrijven word het wat te veel.

Vrijdag avond ben ik samen met Douwe, mijn beste maatje, vertrokken vanuit Bussum. We hebben tot 3 uur snachts gereden, toen waren we het wel zat. de volgende dag wilde we de brug over in Denemarken, maar deze was afgesloten door een krachtige wind. Dit had ik nog niet eerder gehad dus ik had ook geen enkel idee hoe lang het zou gaan duren. We hebben de GPS gepakt en hebben een cache gevonden. Toen we terug kwamen bij de auto bleek het verbod om te rijden opgeheven te zijn.

Op zondag waren we om 18.30 in Sundsvall, daar gingen we nog even bij een keuken kijken die ik via Blocket (de Zweedse Marktplaats) had gevonden. De keuken was wel oud maar alles zat er bij en ook een vaatwasser aangezien een vaatwasser al ongeveer 5400 SEK kost, en ik voor de hele keuken maar 1800 SEK heb betaald, is het zo wie zo een goede koop. We hadden afgesproken om hem maandag op te komen halen en dat hadden we ook gedaan.

Maandag probeerde ik ook een rekening te openen bij de bank, maar dit kan niet zomaar. In Nederland neem je je rijbewijs of identiteitsbewijs mee, maar dat is hier niet voldoende. Je moet een persoonsnummer hebben, dat is het zelfde als in Nederland het BSN of sofinummer. Die kan je pas krijgen als je werk hebt. Aangezien we contacten hebben bij de gemeente, ben ik daar meteen naar toe gegaan. De man van de gemeente ging met ons mee en toen bleek dat er een formulier bestaat die je eigen bank moet ondertekenen en dan mag je wel een bankrekening openen. Dit hebben we gedaan en ik kan na de Pasen mijn pas ophalen.

Dinsdag zijn we weer naar de bank gegaan om het huis over te schrijven en dat was eigenlijk zo gedaan maar dan komt ook de bureaucratie wee om de hoek kijken. Na ongeveer 1,5 uur was dit dus klaar en konden we eindelijk even een relax momentje inbouwen. We zijn naar een natuurreservaat gegaan en hebben daar een wandeling gemaakt van ongeveer 3 uur. In het midden van de wandeling stond een hutje, daar hebben we heerlijk eten gemaakt en hebben echt even onderuit gezeten. De link met foto’s heb ik even openbaar gezet, ook als je geen facebook hebt kun je ze dus zien. Ik ga ze nu niet allemaal naar de website uploaden, ik zit namelijk op een mobile breedband verbinding.

Woensdag was een klus dag, nou ja.. klus dag… we gingen zoeken waar we spullen konden halen en daar waren we al een groot deel van de dag voor kwijt. Ik kreeg opeens een mail of ik donderdag even op gesprek wilde komen bij een bedrijf in Sollefteå, dat is ongeveer 35 km verderop. Met dit bedrijf had ik al eerder een gesprek gehad en dat was dus zeker wel de moeite waard. Bij het gesprek zou ook de chef aanwezig zijn die over het werkplaats personeel gaat, maar toch wilde hij me niets beloven. Eenmaal aangekomen bij het bedrijf hebben we 15 minuten gepraat over wie ik ben en wat ik doe ik mijn vrije tijd. Ze wilde ook wel weten wat Jessica ging doen en of die al werk had. Na die 15 min hebben ze me aangenomen, tenslotte stond de rest al op papier dus daar vroegen ze verder niet naar, dat was allemaal wel in orde. Het enige nadeel was wel dat ik Dinsdag na Pasen meteen moest beginnen. Dit vind ik aan de ene kant heel erg leuk, maar aan de andere kant heel jammer omdat Lukas, mijn neef, komt deze week. Ik heb dus een mooie deal kunnen maken dat ik wat eerder mag stoppen met werken, en dit was geen enkel probleem voor het bedrijf en Lukas.

De keuken die we hebben gehaald hebben we er in de tussentijd los ingezet en we hebben de oude platen van de muur afgehaald en gipsplaten er voor terug gezet. Op deze manier was de keuken redelijk snel weer netjes, en konden we de kastjes los en waterpas tegen de muur aan zetten zodat ik het alleen vast kon gaan zetten. Het kookfornuis moest ook aangesloten worden, die stond namelijk nog in de schuur. Aangezien deze 400 volt was moesten we in het huis nog even wat dingen aanpassen omdat de andere 230 volt was. Gelukkig is het wel standaard dat er hier in de huizen ook 400 volt zit. In Nederland zit het allemaal zo anders weg gewerkt dan in Zweden dat het ook nog een hele kunst is om dat goed te doen. Voor nu heb ik gekozen voor de simpele “Zweedse” oplossing, dat scheelt me heel veel zoekwerk.

Vrijdag heb ik Douwe helaas weer naar het vliegveld moeten bregen, mijn maatje weg brengen viel me toch we wat zwaarder dan ik had gedacht. Maar ongetwijfeld komen er nog een aantal van dit soort momenten en gaan we er de komende tijd achter komen wie echte vrienden zijn en wie het gezegde waar gaan maken ” uit het oog, uit het hart”

Willem-Jan

Grote stappen, grote gevoelens 17 maart 2012

Weken voor vertrek beginnen de gevoelens wel op te spelen. Er zijn een heel aantal dingen die je leuk vind, maar die je echt voor de laatste keer doet.

Vorige week had ik mijn laatste officiële weekend piket van de brandweer. Op zondag ochtend om 11.00 ging de pieper om de piketploeg naar de kazerne te laten komen, en daar was iedereen van de ploeg en er was een heerlijke slagroom taart gehaald ter ere van mijn laatste weekend piket. Donderdag heb ik mijn allerlaatste chauffeurs dienst van de brandweer en vrijdag of maandag zal ik dan de pieper in leveren.

Ik heb nu mijn laatste 2 nachtdiensten, daarna 4 dagen vrij en nog een week oproep dienst voor het werk. Donderdag 29 maart lever in mijn spullen in op het werk en zal ook dat afgelopen zijn.

Mijn dagen in Nederland zijn dus echt geteld en alles is geregeld. Zondag 6 mei kom ik terug vanuit Zweden naar Nederland om Jessica te helpen met pakken, vrijdag 11 mei staat de vrachtwagen er namelijk al. Als we geladen hebben gaan we naar Lukas, mijn neef, daar kunnen we de laatste 2 nachten slapen voor we definitief naar Zweden vertrekken. Op 13 mei hebben we de boot geboekt van Kiel naar Oslo. Op de boot zijn de katten namelijk heel goed af en de auto kilometers worden dan gehalveerd.

Volgende week zaterdag is ons feestje, geen grote poes pas maar wel een gezellig samenzijn van vrienden en familie. er komen nu ongeveer 50 a 55 man. dus dat word gezellig druk.

Voor wie komen, tot 24 maart! voor de rest, tot de volgende mail!

Willem-Jan en Jessica.

Huis gekocht in Zweden 11 maart 2012

Een heel aantal weten het al maar voor wie het nog niet wist, we hebben een huis gekocht.

In het weekend van 3 en 4 maart zijn we naar naar Zweden gegaan om een huis te bekijken. Het bleek ons goed in de smaak te vallen en we hebben het gekocht.

Zaterdag ochtend was het al vroeg dag, we moesten al om 06.45 vliegen om vervolgens om 09.00 in Stockholm te landen. Daarna moesten we nog 460 km rijden om bij het huis aan te komen. Het was prachtig weer en de reis ging voorspoedig. We waren een uur te vroeg en daardoor konden we nog even zelf bij het huis kijken, ook zijn we weer even weg gegaan om in het dorp Nyland te kijken. Daar bleek een redelijk ICA supermarkt te zijn, dit is handig voor de boodschappen.

De eerste indruk was dat het een geweldige locatie is, maar we hadden twijfels bij de grote van het huis. De schuur, stallen en grond voldoet ruim aan onze verwachtingen. Nadat we het huis goed bekeken hadden zijn we doorgereden naar een ander huis wat we via Blocket hadden gevonden. Deze stond open aan de weg en liep een weg doorheen die naar de verderop gelegen boerderij liep. Hierdoor kregen we een goede indruk van wat er te koop was voor het geld wat we er aan uit konden geven.

Zondag ochtend zijn we om 11.00 terug gegaan en hebben nog wat dingen bekeken, en een heleboel opgemeten… we bleven bij de mening dat het huis niet l te groot was maar er zijn voldoende mogelijkheden om het huis iets groter te maken. Ook gaan we er vanuit dat we meer buiten zullen leven dan binnen. Met deze gedachte, hebben we het contract bij de mensen thuis getekend.

Het foto album vind je HIER

3 April is de overdracht, dan ben ik als het goed is net een dag in Zweden samen met Douwe, hij kan het huis dus ook gelijk zien..

24 Maart is ons afscheid feestje, het is iets eerder afgelopen dan afhankelijk de bedoeling was, 16.30 stopt het… daarna gaan wij naar huis.

Groet,

Willem-Jan en Jessica

 

Gaan we het huis kopen of niet? 4 maart 2012

Vandaag gaan we de beslissing maken over het huis. Nog eens goed over nadenken, het is een belangrijke stap in ons leven.

Beslissing gemaakt Smilda gaat de verhuizing doen voor ons 4 februari 2012

De beslissing is gemaakt, de verhuizer komt de spullen 11 mei ophalen om ze in de week erna af te leveren in Zweden.

Update over de vorderingen 24 december 2011

Veel mensen vragen zich af hoe het nu gaat met onze plannen om te vertrekken naar zweden. Hoe het er nu uit ziet, vertrekt Willem-Jan 1 april naar Zweden. Hij gaat dan een baan zoeken, als hij er tegen die tijd al niet 1 heeft. Ik kom dan half mei met de inboedel erachteraan. In februari gaan we weer even met Kristina bellen (de vrouw waar ik voor ga werken) hoe het met de bouwplannen staat voor de kliniek. Hierop passen we wel of niet onze planning aan. Dus tot februari gebeurd er niets

Even iets om te onthouden, nog wel even onder voorbehoud…. maar hou zaterdag 24 maart maart voorlopig even vrij in je agenda, dan komt er zeer waarschijnlijk een feestje!

Groet,

Willem-Jan en Jessica

Offertes komen binnen 19 oktober 2011

Vandaag weer een offerte binnen, tot nu toe was de hoogste 9200 euro, deze overtreft alles, bijna 11.000 euro. #passies word het dus niet!

Offertes van verhuizers 19 oktober 2011

En weer een stap verder. We hebben 4 offertes van verhuizers. Welke het word weten we nog niet, maar we gaan het wel laten doen en niet zelf

Druk in 2e week van “vakantie” 24 september 2011

De 2e week van onze vakantie is achter de rug. In deze week hebben we weer veel kunnen doen en leuke contacten kunnen leggen. Voor Jessica zijn er weinig updates, maar Willem-Jan heeft een hoop nieuwe contacten weten te leggen. Of er genoeg van onze vakantie is over gebleven, dat zullen we pas weten als we weer thuis komen en of we voldoende uitgerust zijn.

Afgelopen woensdag heb ik (Willem-Jan) een gesprek gehad, ik dacht dat het in een informeel gesprek zou zijn maar het bleek een echt formeel sollicitatie gesprek te zijn. Dat zijn dan weer van die communicatieve dingen die van het Zweeds naar het Engels en dan weer terug naar het Nederlands, fout gaan. Maar ik heb me kunnen redden en ik heb het bedrijf kunnen interesseren. Ik heb aan gegeven in het gesprek dat ik liever voor hun bedrijf ga werken in Sollefteå, daar hadden ze nu alleen helaas geen plekje voor me maar mijn CV is wel doorgegeven aan de locatie manager in Sollefteå. Daar heb ik maandag een gesprek mee om de firma eens van binnen te bekijken. Dit soort dingen kan niets lijken, maar in zweden word het heel erg gewaardeerd als je zelf initiatief neemt om bij bedrijven te gaan praten. Daarmee ben ik bij dit bedrijf nu behoorlijk gestegen in hun achting en maak ik een hele grote kans op een baan als er een vacature vrij komt. Omdat het eerste persoonlijke contact geweest is, maakt het nu niet meer uit of ik Nederlands of Zweeds ben. Ze weten wie er achter de CV zit en dat is hetgeen wat telt.

Buiten het sollicitatie gesprek wat ik heb gehad ben ik ook nog langs 13 bedrijven gegaan om te vragen of er openstaande vacatures waren. Bij de ene krijg je alleen het antwoord NEE en bij de andere kan je duidelijk merken dat ze het waarderen dat je langs komt en willen ze wel je CV hebben. Door 1 van de bedrijven werd ik doorverwezen naar een bedrijf wat in grondboringen doet. Deze machines hebben veel hydraulische componenten en daar  kan niet iedere monteur mee over weg, dus daar maak ik ook een grote kans. In eerste instantie wilde de chef me weg sturen toen hij hoorde dat ik monteur was, maar toen hij hoorde dat ik ook met hydrauliek overweg kon mocht ik meteen gaan zitten en hebben we een half uur gepraat. Hij legde me uit dat hij wel behoefte heeft aan een extra monteur maar niet in de winter periode, hij gaf me een compliment over mijn CV en liet blijken dat hij heel geïnteresseerd was. Ik moest van hem meteen weer langs komen als ik weer in Zweden was. Dit is dus een goed contact wat ik heb, en daar ga ik zeker langs als ik weer in zweden ben. Buiten dit bedrijf was er nog een ander bedrijf wat interesse in me heeft, maar helaas ook pas in het voorjaar!

Buiten al het werk geneuzel hebben we ook nog tijd om leuke dingen te doen. 1 Daarvan is kijken naar huizen om te kijken wat er in de buurt te koop is. We liepen tegen een huis aan wat omgerekend 55.000 Euro kost. 7.7 Ha grond er bij en een paar mooie hobby schuren en een stal. Het huis zag er heel mooi uit van buiten maar helaas, we moeten echt nog even sparen.

Helaas is dit huis inmiddels verkocht!

Eerste sollicitatie van Willem-Jan 21 september 2011

Zo dat was mijn eerste sollicitatie hier in Zweden. Dat gaat heel anders dan in Nederland. Nu maar weer afwachten of ze geïnteresseerd zijn.

Een update vanuit Zweden 17 september 2011

hallo allemaal,

We zijn inmiddels meer dan een week in Zweden en zijn ondertussen weer wat wijzer geworden.

In Nederland zijn we gewend dat je zo bij een uitzend bureau naar binnen kan lopen, hier moet je eerst een afspraak hebben en een afspraak krijg je alleen als ze je CV interessant vinden. Kortom je komt er nooit achter waarop ze jou cv afkeuren.

Bij de arbetsförmedlingen ging het beter omdat we daar via de gemeente van Kramfors en Sollefteå een afspraak hadden. Die helpen ons nu met eventuele interessante vacatures die nog niet op de site staan van Arbetsförmedlingen. Dit is dus wel heel handig en daar maken we de meeste kans omdat de werkeloosheid in Zweden ook aan de hoge kant is.

Woensdag heb ik, Willem Jan, een afspraak bij een bedrijf. Dit is misschien niet helemaal werk wat ik wil blijven doen maar er is wel een kans, ze hebben interesse dus ik ga gewoon met ze praten. Ik ben ook nog samen met de gemeente bij een paar bedrijven langs geweest om even mijn gezicht te laten zien, dit is iets wat heel goed werkt in Zweden en zo heb ik mezelf dus toch een beetje kunnen presenteren. Deze week wil ik ook nog even bij wat bedrijven langs gaan om te vragen of ze nog monteurs zoeken. Soms zijn er namelijk wel vacatures maar zetten ze deze nog niet op internet.

We staan nu in Sollefteå bij een b&b op een kampeer plek, bij deze mensen kan Jessica misschien een baan krijgen die haar erg leuk lijkt maar omdat er nog niet veel algemeen van bekend is en mijn website vertaald kan worden, kan ik daar nog niet veel van zeggen. Het is in ieder geval met dieren, en dat is iets wat Jessica wel erg leuk vind.

Ik weet het, het klink allemaal erg algemeen en vaag. Het stomme is dat het ook zo werkt hier. Door onze inspanningen en die van de mensen die ons helpen hebben we wat belangrijke contacten kunnen maken. Het zij allemaal losse stukjes die zich aan het verplaatsen zijn en met een beetje mazzel gaan er een paar op zijn plek vallen!

Groet
Willem-Jan en Jessica

Eerste sollicitatie gesprek geplant 7 september 2011

27 september heb ik een sollicitatie gesprek met FirstMed. Dat is een een detaceringsbureau in zweden. Deze kan mij misschien aan het werk krijgen als anesthesie medewerker in Zweden. Ook hiervoor fingers crossed ;)

Alle formulieren voor diploma overzetten opgestuurd naar Socialstyrelsen 7 september 2011

Afgelopen vrijdag heb ik telefonisch contact gehad met socialstyrelsen. Deze vroeg mij alle formulieren die ik had op te sturen naar socialstyrelsen en dan gaat er gekeken worden of mijn diploma gelegaliseerd kan worden in Zweden. Iedereen fingers crossed ??

Voor 1 sollicitatie afgewezen 30 augustus 2011

voor 1 sollicitatie afgewezen. Natuurlijk geef ik nog niet op en ga rustig door. Er lopen nog 5 andere sollicitaties! bijna vakantie…

Update over onze vorderingen met betrekking tot de emigratie 14 augustus 2011

Sommige weten een deel hiervan al maar ik weet zeker dat er een aantal zijn die het nog helemaal niet weten hoe het er voor staat met onze emigratie naar Zweden.

Maart 2011 hadden we besloten om ons huis te koop te zetten, met de gedachte dat het momenteel wel even duurt voor je huis verkocht is. Op advies van de makelaar hadden we het huis net voor de opendag van 26 maart te koop gezet. Meteen om half 12 kwam er een stel kijken die het huis wel leuk vonden, op de maandag deden ze meteen een bod. Na een kleine onderhandeling was het huis verkocht. Tja en dan, dan gaat alles ineens in een stroomversnelling.

1 Augustus was de overdracht van het huis, we zijn nu dus weer vrij van hypotheek en kunnen in principe vertrekken wanneer we willen. We hebben een huis gehuurd wat al een hele tijd te koop staat, deze mensen zijn toevallig ook naar Zweden vertrokken. Het leuke is ook nog dat het huis in dezelfde straat staat als waar we al woonde, de verhuizing was dus relatief makkelijk. Helaas voor ons gaat nu al wel het gerucht dat het huis misschien verkocht is maar we hebben een contract dus dan zouden we er op 1 November weer uit moeten zijn. Gelukkig is dit nog niet zeker.

Nu begint de laatste stap, het vinden van werk. Dat is op dit moment daar net zo lastig als hier. Het komt er gewoon op neer dat je goed moet zoeken. Jessica is druk met het laten vertalen van haar diploma’s en getuigschriften. Alles moet heel officieel en daar gaat veel tijd in zitten. Ik, Willem-Jan dus, ben als druk bezig met solliciteren. Ik heb mijn CV omgezet naar het Zweeds en de referenties die ik heb staan in het Engels. Op 3 vacatures heb ik nu gereageerd, 1 als onderhoudsmonteur en 2 als operator. We gaan het allemaal wel zien, voor nu zitten we nog wel even goed in Nederland.

Even nog een kleine mededeling over deze berichten en de website, als je ze al krijgt hoef je jezelf dus niet in te schrijven of aan te melden. Dit hoeft alleen als je op de site zelf in wilt loggen om alle foto’s en gegevens te zien. Omdat er automatisch een wachtwoord gegenereerd word is dit vaak een nogal lastige, als je 1 keer ingelogd bent kun je bij ïnstellingen” in de zwarte balk je wachtwoord aanpassen.

Groetjes,
Willem-Jan en Jessica

Ps. we gaan geen house-warming doen, maar iedereen is altijd welkom om langs te komen voor een bakje koffie!

Website online en alles is klaar om te vertrekken naar Zweden 6 augustus 2011

Beste familie en vrienden,

Een deel van jullie heeft aangegeven dat ze het leuk vinden on op de hoogte gehouden te worden van onze voortgang. Mocht je mail adres hier per ongeluk tussen gekomen zijn, dan kun je hem met de link die onder deze mail staat weer weg halen. Je kunt mij ook een berichtje sturen dan haal ik je mail adres meteen weer weg. Als je dit bericht leest op onze site en dus niet in de lijst staat, ga dan naar de home pagina en vul bij “inschrijven op berichten” je mail aders in, de rest gaat vanzelf.

De berichten waar jullie van op de hoogte gehouden gaan worden zijn alleen de grote stappen. Als we bijvoorbeeld werk hebben, een huis of een sollicitatie wat natuurlijk nu heel belangrijk is voor ons, krijgen jullie daar een berichtje van. Wees niet bang, er zullen geen berichten van mooi weer en Twitter achtige dingen tussen zitten. Die komen wel op de site maar die worden niet gemaild.

Er staan inmiddels heel veel foto’s op de webpagina maar niet allemaal, daar is een rede voor. Foto’s van vakanties en van Jessica staan niet in het open gedeelte van de site, ook de vakantie foto’s van Zweden zie je dus niet. Als je aan de rechter kant in het hoofdmenu op registreren klikt en de gegevens invult, zal ik er voor zorgen dat je kunt inloggen. Wat je dan ook te zien krijgt is ons huidige adres en telefoon nummers.

Als er vragen zijn, druk gewoon op beantwoorden, dan komt dat vanzelf weer bij ons terecht. er komt zeer binnenkort een berichtje met hoe we er nu voor staan.

Groet,
Willem-Jan en Jessica

Het inpakken is nu echt begonnen 17 juli 2011

Het inpakken is nu echt begonnen. Eerst naar een huurhuis en hopelijk voor het einde van het jaar in Zweden.

Het huis is verkocht! 20 mei 2011

Zo, nu kunnen we echt niet meer terug. De kopers hebben de financiering rond. De overdracht zal 1 of 2 augustus zijn.

Nu word het zoeken naar een huurhuis om die tijdelijk te gaan betrekken zolang we nog geen baan hebben in Zweden. We gaan opzoek naar een huurhuis in Bussum, dan kan ik bij de brandweer blijven en Jessica kan ook gewoon naar de paarden blijven gaan. Lukt het ons niet om in Bussum een betaalbaar huis te vinden zijn we genoodzaakt om in Almere te gaan zoeken.

Groet,
Willem-Jan en Jessica

Weer uitstel 4 mei 2011

De kopers houden het spannend, ze hebben weer uitstel gevraagd en gekregen om verder alles in orde te maken.

Je kunt echt merken dat banken op het moment echt niet makkelijk zijn. Ze hebben nu tot 20 mei de tijd gekregen om alles in orde te maken, hopenlijk komt daar niet weer meer tijd bij omdat wij ook verder willen. Niet alleen wij voelen het op het moment, maar helaas voor hun hebben we nu ook de oplever datum aan moeten passen, we gaan het simpelweg niet meer halen in de korte tijd die het nu nog is tot aan 1 juli.

De arbetsförmedlingen en de Komune staan nu ook even in de wacht ondanks dat ze erg enthousiast zijn om ons te helpen. Dit geeft mij wel weer iets meer tijd om het een en ander te regelen maar op deze manier komt september wel erg dichtbij.

Gelukkig hebben we wel het idee dat de kopers het huis erg graag willen hebben, dat is ook de rede waarom we ons op het moment zo flexibel mogelijk proberen op te stellen.

Dit was de update weer even voor vandaag, meer info komt dus pas NA 20 mei.

groet
Willem-Jan en Jessica

Bouw technische keuring 8 april 2011

Vandaag is de bouw technische keuring van ons huis. Ik ben benieuwd of daar wat uitkomt wat ik ook nog niet weet… #spannend

Huis verkocht onder voorbehoud 30 maart 2011

Huis is verkocht onder voorbehoud… Jippie! Het heeft maar een week te koop gestaan.

De verkoop is begonnen 27 maart 2011

De afgelopen weken hebben we heel hard gewerkt aan ons huis om de dingetjes die wij zelf nog wilde doen ook daadwerkelijk uit te gaan voeren. Dit betekende wel even aanpoten omdat 26 maart de landelijke openhuizendag was.

Op wat details na heb ik zo goed als alles klaar gekregen. Nog wat deuren moeten geschilderd worden, dat moet het verder dan wel zijn.

De openhuizendag was tussen 11.00 en 15.00 we waren zeer aangenaam verrast dat er om 15.00 4 namen en telefoonnummers op de lijst stonden. Je weet natuurlijk niet of het aan slaat maar het begin is er. Het is hiermee aangetoond dat er wel interesse is voor ons huis. Verder nog geen bod gedaan maar dat verwacht ik ook zeker nog niet nadat hij pas 3 dagen op Funda staat.