Auto invoeren

Om een auto in te voeren in Zweden lijkt in eerste instantie heel lastig. Als je eenmaal de weg weet, is het heel simpel. Natuurlijk is het allemaal niet gratis, maar je kunt er vaak geen auto voor kopen.

Wat kost het?, ook dat kun je vinden via de site van transportstyrelsen.

Let op! alleen als je een persoonsnummer hebt, kun je een auto op je naam zetten of importeren. 

Om een auto in te voeren, heb je een aantal documenten nodig. Deze staan op de site van de Transportstyrelsen heel goed omschreven, toch krijg je daar een aantal vraagjes van omdat je formulieren nodig hebt die niet iedereen kent.

Deze procedure heb ik gevolgd in mei 2012, als het anders is geworden, zou ik niet weten hoe of wat je dan moet doen. Ik beschrijf alleen de weg die ik bewandeld heb.

Op de website van Transportstyrelsen vind je een stappenplan, als je je aan dit stappenplan houd, heb je met ongeveer een week de bevestiging in huis.

Als het voertuig ouder is dan 6 maanden hoef je geen “bpm” te betalen. Ik had voertuigen die ouder waren dan 5 jaar, dus ik kon stap 1 en 2 over slaan. Officieel moet je binnen 7 dagen na aankomst alles regelen, maar dit is niet te doen. Ik heb het binnen 3 maanden gedaan en ook toen ik aangehouden werd, was er nog niets aan de hand.

De documenten Stap 4

 • Kentekenbewijs inclusief tenaamstelling en overschrijvingsbewijs
  Nederlanders hebben wel eens de gewoonte eigenwijs te zijn. Omdat wij niet gewend zijn om ons overschrijvingsbewijs op te sturen ” thuis in de kluis” maken een heel aantal een kopie van het overschijvings bewijs, dit is niet voldoende. Je moet het originele overschrijvingsbewijs opsturen samen met de andere documenten. Als het registratie proces voltooid is, stuurt Transportstyrelsen het op naar de RDW, je ziet het dus nooit meer terug.
 • Aankoopbewijs
  Je moet volgens de officiële regels de aankoop factuur mee sturen, ik had deze niet dus heb het simpel opgelost. Ik heb een nette begeleidende brief in het engels bijgevoegd en daarin uitgelegd dat in Nederland het overschrijvingsbewijs alleen in je bezit kan zijn als je de auto legaal verkregen hebt. Daarbij heb ik nog een kopie gemaakt van de RDW online voertuig informatie, gewoon de gratis versie. Vervolgens refereer je in de begeleidende brief naar de datum tenaamstelling en de datum op het kentekenbewijs.
 • Bewijs van weg waardigheid
  Dit is niets anders dan het keuringsrapport. Je kunt in de begeleidende brief ook nog naar de datum van keuring refereren die ook op de uitdraai staat van de online voertuig informatie.
 • Bewijs van vezekering
  Het bewijs van verzekering is niet meer dan een papiertje van de verzekeringsmaatschappij dat de auto verzekerd is. Omdat de auto niet op Zweeds kenteken staat, kun je hem nog niet verzekeren in Zweden. Een oplossing hiervoor is om een tijdelijk kenteken aan te vragen, maar dit heb ik niet gedaan omdat ik hem nog gewoon in Nederland verzekerd had en wegenbelasting betaalde. Voor dit papiertje ben ik naar Folksam gegaan, die printte dit zo voor me uit. Ik was ook niet verplicht om bij hun de verzekering af te sluiten. Het was gewoon een service van Folksam. Voorbeeld vind je hieronder.
 • Als je dit allemaal in een envelop doet, dan moet het goed komen. Let er wel op dat de “ursprongskontroll” pas in behandeling word genomen als je hebt betaald. Heb je een Zweedse bankrekening, doe het dan via internet, dan heb je meteen betaald. Voorbeeld hieronder.
 • Hierna is het afwachten tot je het “beslut” binnen krijgt. Als je deze binnen hebt, en hij is positief, dan kan je bellen naar de Bilprövingen. Om ze te bellen is het makkelijkste en dan vragen om een registrerningsbesiktning. Dit kan niet bij ieder station en kan zo nu en dan wel tot 5 weken duren voor je terecht kunt. Het is niet altijd mogelijk om meteen een normale keuring (besiktning) er achter aan te doen. Houd er dan rekening mee dat meteen nadat je de platen in huis hebt, je een rijverbod (Körförbud) opgelegd krijgt.
 • Bij de afspraak hoef je eigenlijk niets mee te nemen, hun printen alle dingen zo uit vanuit het systeem. Dit is alleen maar een keuring dat het voertuig ook het voertuig is dat je hebt opgegeven, meer doen ze niet. Alleen als je ook meteen een normale keuring er achter aan hebt, moet je wel even op een paar kleine dingen letten. Deze dingen zijn aangegeven op de website van de Bilprovningen.
 • Als alles klopt, krijg je een formulier waar op staat dat de auto is goedgekeurd (godkänts).

beslut

regbesiktning

 • Als je deze gekregen hebt, en betaald, dan komen de platen een paar dagen later vanzelf in je brievenbus. Een vierkante plaat kennen ze niet, daar krijg je een kleine voor en de grote die meestal op de voorkant zit, is net een haar groter zodat deze net niet in de Nederlandse houder past.

 

 • Ik was helemaal blij dat ik de platen binnen had en 2 dagen later zaten ze dan ook op de auto. Ik had netjes Folksam gebeld en de auto verzekerd. Ondertussen ben je al een hoop geld kwijt en denk je lekker te kunnen gaan rijden omdat je denkt dat alles in orde is, maar niets is minder waar.
 • Toen ik het rijverbod kreeg, heb ik meteen een afspraak gemaakt bij de Bilfovningen om een afspraak te maken voor de 2e keuring. Dit was snel geregeld en de auto was ook in 1 keer goed gekeurd.
 • Nu ben je echt bijna klaar. De auto is geïmporteerd, gekeurd en verzekerd… Nu alleen de wegenbelasting nog. Als je de auto importeert en laat keuren, is hij automatisch geschorst (avstält). er zijn 2 manieren die ik weet om dit op te lossen. Voor de smart phone is er een app. Daarmee scan je de QR codes die op je registratie bewijs staan en vervolgens heb je een knopje om “ställ på” of “ställ av” te doen. Je kunt alle gegevens zien in deze app. werkt echt geweldig. De volgende mogelijkheid is via de website van de Transportstyrelsen.

Eindelijk, nu ben je klaar en kun je de weg op. De papieren worden door de Tranportstyrelsen opgestuurd naar Nederland waar je dan vanzelf ook weer bericht van krijgt. Op het moment dat de brief in Nederland is, stopt de wegenbelasting in Nederland.

Heb je vragen over dit verhaal, stel ze gerust.