Köpekontrakt

Het köpekontrakt moet je zien als een officieel document, eenmaal getekend kan je daar niet meer makkelijk vanaf. Ook is het heel gebruikelijk dat er bij het tekenen een aanbetaling van 5 tot 10 procent gedaan word, dit worden ook wel “handpeningar” genoemd.

Natuurlijk is het mogelijk om mondelinge afspraken te maken, reken er wel op dat als ze dit niet nakomen je kans hebt dat je er ook verder niets meer mee kan. Het is ook niet leuk om in een land te komen en gelijk problemen te hebben over afspraken, zet het gewoon op papier. Of het nu wel of niet geldig is mondeling, het scheelt een boel gezeur achteraf. Er word ook door andere website’s gezegd dat mondelinge afspraken in Zweden niet geldig zijn. Omdat ik deze niet had, kan ik dit niet bevestigen of ontkrachten.

In het köpekontrakt kun je ook dingen opnemen die we in Nederland ontbindende voorwaarden noemen. Als het in het contact staat, moet het nageleefd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bouwtechnisch onderzoek of een bezichtiging door de verzekering. Vergeet vooral een eventuele financiering niet, die kunnen ook bepaalde voorwaarden stellen.

Als je een beetje zoekt op internet dan kun je ook een standaard köpekontract vinden. Ga er niet vanuit dat de Zweden dit allemaal wel hebben, dat is namelijk niet altijd het geval. Een voordeel is ook, als je Zweeds niet zo goed is, dat je ook Engelse en Zweedse versies kunt vinden. Dan weet je echt precies wat je gaat teken. Hieronder heb ik in ieder geval de gene die ik heb gebruikt bij de verkoop van ons huis.

Köpkontrakt – engelska

Köpekontrakt – Svenska

Nog 1 ding is belangrijk aan het köpekontrakt, er moet altijd een getuigen bij zijn die niets met de koop zelf te maken heeft. Deze persoon moet het contract ook tekenen om te verklaren dat hij heeft gezien dat de handtekeningen authentiek zijn. Neem dus iemand mee die je kent. Er moet in ieder geval een handtekening op staan van 1 kant, maar beide kanten is het beste.

Dit is alle info die ik over het köpekontrakt heb. Het is eigenlijk ook heel simpel. In Nederland gaat het allemaal niet zo makkelijk, maar hier in Zweden gaat het allemaal nog wat meer op basis van vertrouwen. Omdat de huizen prijzen over het algemeen veel lager liggen dan in Nederland, is de schuld ook een stuk kleiner mocht er wel wat fout gaan.