Skatteverket

Ook in Zweden willen ze weten wie je bent en waar je uithangt. Daarvoor werken ze heel veel met een “persoons nummer”. Eigenlijk kun je nog niet eens een contract afsluiten zonder dit nummer en geen bankrekening meer openen. Zorg er voor dat je dit nummer zo snel mogelijk hebt.

Belastingdienst (binnen 7 dagen na aankomst melden)
Aanmelden bij Skatteverket (belastingdienst) voor een persoonsnummer

Om je aan te melden bij de belastingdienst moet je in ieder geval werk hebben of voldoende geld op de bankrekening. Als je partner wel werk heeft en de gene die het nummer moet aanvragen niet, dan kun je ook opgeven dat je samenwonend bent, dan krijg je gewoon een persoonsnummmer. Omdat ik de weg van het werk heb gekozen weet ik verder niet de bedragen die gelden voor dit soort zaken. Ik had, nadat ik de juiste gegevens had aangeleverd, binnen 4 dagen mijn papieren binnen met het persoonsnummer. Verder heb je in ieder geval je paspoort nodig en een verzekerings bewijs van Nederland (pasje is voldoende). Ze hebben het ook nog over je geboorte bewijs, Bij mij hebben ze er niet om gevraagd, maar bij de meeste gemeentes in Nederland kan je het via internet en DIGIID aanvragen. Het bewijs kost ongeveer 14 euro, mijn advies is daarom, gewoon bestellen.

Inmiddels heeft Jessica ook een persoonsnummer binnen, bij haar duurde het iets langer. Omdat zij had aangegeven bij mij te komen wonen, hebben ze verder geen vragen gesteld, en kreeg ze meteen haar nummer.