Skuleskogen

Skuleskogen is een park waar ik uren en dagen door kan brengen. Je kunt er kilometers lopen zonder iemand tegen te komen en je compleet in een andere wereld wanen. Het is er mooi en rustig. Er staan hutten waar je kan slapen, eten uitrusten of een babbeltje kan maken met andere die het zelfde doen als jij. Wandelpaden zijn ook redelijk geprepareerd op sommige stukken, andere stukken zijn juist weer ongerept gelaten.

Het Park heeft 3 Officiële toegangen: entre noord, entre west en entre zuid. Alle ingangen staan vanaf de E4 goed aangegeven. Het is wel mooi om voor entre noord en zuid niet de hoofdroute te gebruiken maar juist een eigen gekozen weg binnendoor, op deze manier krijg je nog meer moois mee van het Höga kusten gebied.

Er is al heel wat informatie te vinden over Skuleskogen, daarom ga ik dat niet allemaal neer zetten. De meeste website’s zijn ook vertaald naar engels als je dat zou willen. Nadeel is dan wel dat er vaak veel minder info beschikbaar is.

Link naar Skuleskogen op de site van Natur Vårds Verket (Engels).
Link naar Skuleskogen op de site van Natur Vårds Verket (Zweeds).

Er is ook een website van Skuleskogen zelf.

Skuleskogen folder.

Kaart van Skuleskogen:

Begin april ben ik er geweest met een vriend van me, hij was mee gereden vanuit Nederland. Om hem een mooi stukje Zweden te laten zien, hadden we besloten hierheen te gaan. En daar hebben we geen spijt van gehad. Omdat het die dag ook aan het sneeuwen was, en er nog ongeveer 1 meter lag, was dat op zich al een hele uitdaging. Maar nadat we aangekomen waren bij 1 van de hutten en lekker gegeten hadden, begon het echt te sneeuwen en waren al onze sporen van de heenweg uitgewist.


Iets wat ze duidelijk nog niet in de belangstelling hebben staan is GPS posities. Alles is opgeschreven zoals de Zweden het zelf  begrijpen, echter de toeristen kunnen daar nog wel eens moeite mee hebben. Omdat ik er al meermalen ben geweest, heb ik overal logs van en posities van de ingangen.


In het kaartje staan de Google locaties. Deze moet je dan weer gaan omrekenen, dat heb ik al gedaan voor wie het wil. Mijn posities staan in het standaard Garmin formaat, deze kan je rechtstreeks overtikken in je Garmin hand GPS.

Parkeerplaats noord: N63 08.078 E18 31.050
Parkeerplaats West: N63 07.291 E18 25.460
Parkeerplaats Zuid: N63 05.132 E18 28.846

Skrattabborrtjärn: N63 06.807 E18 27.679
Tärnättvattnen: N63 06.722 E18 30.548
Stuga langs het water: N63 06.711 E18 31.858
Näskeboderna stuga: N63 06.140 E18 31.988
Tärnättholmarna stuga: N63 06.610 E18 32.238
Stuga langs het water met aanlegsteiger: N63 06.652 E18 32.651

In de winter zie je de stippen op de bomen wel, maar omdat het pad niet meer zichtbaar is, kan je wel eens wat stippen missen en is het dus ook heel makkelijk om de weg kwijt te raken. Om de weg kwijt te raken is Skuleskogen net even iets te groot. Ik heb er zelf gelopen, op de heenweg hadden we een spoor gemaakt in de sneeuw, maar terug was deze alweer helemaal weg. Hou rekening met de sneeuw. Om je een klein beetje op weg te helpen, heb ik een aantal tracks van de GPS. Deze tracks kun je via het ZIP document downloaden en dan als GPX in je GPS zetten.

Route 1 is een relatief korte route, bedenk wel dat dit in de winter nog best een uitdaging kan zijn. De route is te lopen maar zeker aan het einde van de winter zijn delen van de sneeuw hard en is het makkelijk je te bezeren of erger. Loop dus in ieder geval met goed schoeisel. Het is ongeveer 1.5 uur lopen in de sneeuw en 1 uur lopen zonder sneeuw. Dan kom je bij een hut (Skrattabborrtjärn) waar je heerlijk een kachel op kan stoken. Als je eten mee genomen hebt is het heerlijk omdat op te warmen en eens lekker te genieten van de rust.. echte RUST!

Route 1 Entre west naar Skrattabborrtjärn

De totale afstand is 6,4 kilometer.

Route 2 is vanaf entre noord naar Tärnättholmarna stuga. Ik heb deze route alleen gelopen in de zomer. In de winter moet deze ook wel te doen zijn omdat het aardig vlak is, en als het ijs dik genoeg is, kun je daar ook lopen. Hou er wel rekening mee dat het verboden is om met een sneeuwscooter in het park te zijn, daar hoort ook de kustlijn bij. Bij het einde van de track is een huisje wat iets ouder is. Onderweg kom je nog 2 andere huisjes tegen die iets nieuwer zijn. De nieuwste is Tärnättholmarna stuga, deze heeft 2 aparte slaapkamers en een stapelbed in de algemene ruimte met 2 persoon’s bedden. Het kan niet anders dan dat dit prettige slaap plekken zijn in de winter.

Entre noord naar Tärnättholmerna

Totale loopafstand is 7,8 kilometer.

Skule Skogen zuid ingang